Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ


......Είναι άλλη μία μέρα σαν τις άλλες. Είσαι στη δουλειά και ξαφνικά αρχίζεις να αισθάνεσαι παράξενα. Ιδρώνεις, νιώθεις αδυναμία και έτοιμη να πέσεις κάτω. Εκεί που όλα ήταν ΟΚ, σιγά σιγά νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο του εαυτού σου. Οι φωνές τριγύρω αρχίζουν και χάνονται, και η καρδιά σου πάει να σπάσει.Έχεις πάθει κρίση πανικού!

Ντρέπεσαι να το ομολογήσεις, νιώθεις αδύναμη, και πιστεύεις ότι αν το μοιραστείς με κάποιον θα σε δουν με άλλο μάτι. Δεν ξέρεις τι είναι ακριβώς, και δεν ξέρεις με ποιον να το συζητήσεις. Αν το δοκιμάσεις όμως, θα δεις ότι είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που είναι δέσμιοι του ίδιου τους του εαυτού: του άγχους τους.

Στην Αμερική υπολογίζεται ότι πάνω από 3 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από κρίσεις πανικού. Από αυτούς, οι περισσότερες...
...είναι γυναίκες. Έτσι λένε οι έρευνες. Μήπως όμως απλά οι γυναίκες το εκφράζουν και οι άνδρες το κρύβουν; Όπως και να έχει οι κρίσεις πανικού είναι πολύ συνηθισμένες!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ
Ο πανικός είναι μία έντονη εμπειρία που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια κρίσεων υπερβολικού άγχους και φόβου (π.χ. ότι δεν θα αντέξεις, ότι θα λιποθυμήσεις, ακόμα και φόβος θανάτου) που εκδηλώνεται με ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, τα οποία φαινομενικά δεν συσχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη κατάσταση.

Οι αιτίες πίσω από τον πανικό δεν είναι πάντα προφανείς. Ο πανικός μπορεί να «προσβάλλει» κάποιον άνθρωπο κοινωνικό όσο και κάποιον που είναι πιο κλειστός στον εαυτό του. Σίγουρα οι κρίσεις πανικού έρχονται μετά από κάποιο γεγονός, χωρίς όμως να μπορούμε πάντα να προσδιορίσουμε το μέγεθος του γεγονότος ή την έντασή του. Άλλωστε πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως κάτι που μπορεί να είναι αγχωτικό για έναν άνθρωπο, να θεωρείται ρουτίνα από τον άλλο. Έτσι, στις περιπτώσεις κρίσεων πανικού δεν πρέπει ποτέ να υποβιβάζουμε τα έντονα αισθήματα του ανθρώπου που υποφέρει, παρά να προσφέρουμε ένα χέρι (και αυτί) βοηθείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Εκτός από τα ψυχικά συμπτώματα που προκαλεί ο πανικός (βλ. άγχος), συνήθως παρουσιάζονται και τα παρακάτω σωματικά συμπτώματα:
• Αίσθημα αδυναμίας/ λιποθυμικές τάσεις
• Δύσπνοια
• Ζαλάδες
• Ναυτία
• Κράμπες
• Καρδιακές αρρυθμίες
• Μούδιασμα των άκρων
• Υπερβολική ζέστη ή ρίγος

Όπως είναι επόμενο, όταν κάποιος βιώνει ένα ή παραπάνω από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, το άγχος του επιδεινόνεται, με αποτέλεσμα αν δεν έχει τεχνικές να το αντιμετωπίσει, το επεισόδιο να γίνει ακόμη χειρότερο. Για το λόγο αυτό στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, οφείλει να κάνει ένα ιατρικό check up έτσι ώστε να βεβαιωθεί πως η αδυναμία ή η εφίδρωση δεν οφείλονται σε άλλους ιατρικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα τυχόν υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Μερικοί άνθρωποι αντέχουν και ελέγχουν τα επεισόδια πανικού, και συνεχίζουν την καθημερινότητά τους. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που αδρανοποιούνται και τους είναι αδύνατο να πάνε δουλειά, για παράδειγμα, ή ακόμη και να βγουν από το σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι αν σου συμβεί μία φορά, αυτό που φοβάσαι όλη την ώρα είναι πότε θα σου ξαναέρθει, και που θα βρίσκεσαι. Οπότε επιλέγεις να μένεις σπίτι, ή όπου εσύ αισθάνεσαι πιο ασφαλής.

Οι επιστήμες της Ιατρικής και της Ψυχολογίας έχουν αρκετές λύσεις να προτείνουν, ωστόσο όλες οι τελευταίες έρευνες προτείνουν πως η καλύτερη λύση είναι συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής* σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Τα είδη ψυχοθεραπείας που έχουν φανεί μέχρι σήμερα ως τα πιο αποτελεσματικά, είναι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία (CBT: Cognitive Behavioural Therapy) αλλά και η οικογενειακή θεραπεία.

Δυστυχώς τα ποσοστά ανθρώπων που εμπιστεύονται και επισκέπτονται κάποιον γιατρό πέρα από τον παθολόγο τους για τέτοια θέματα, είναι απογοητευτικά μικρά. Ενώ βρισκόμαστε στο έτος 2009 είναι πολλοί αυτοί που κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν το άγχος τους. Έτσι το περνούν μόνοι τους, κάτι που τους επιβαρύνει με όλους τους πιθανούς τρόπους στην καθημερινότητά τους.

Μία επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο δεν θα κάνει θαύματα, αλλά θα σας δείξει πως μπορείτε να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, χρησιμοποιώντας τεχνικές που εσείς και μόνο εσείς θα κάνετε. Κανείς δεν μπορεί να σας «γιατρέψει» αν δεν το πάρετε απόφαση.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ
Η κρίση πανικού είναι απόρροια της καθημερινότητάς μας που επιβαρύνει αρκετούς από εμάς περισσότερο από άλλους. Προστατέψτε τον εαυτό σας και χτίστε μία ασπίδα απέναντι στο άγχος, προσέχοντας την ψυχή και το σώμα σας. Έρευνες δείχνουν πως η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με ελαφριά άσκηση τύπου yoga ή stretching αποτελούν την απόλυτη ασπίδα κατά της μάστιγας του stress.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (για παιδιά και ενήλικες)

Προσαρμογή: Διεπιστημονική Εταιρία Ψυχολογικής Παρέμβασης

* Σημείωση: το αν μία συγκεκριμένη περίπτωση χρίζει φαρμακευτικής περίθαλψης οφείλει να το κρίνει ο ψυχίατρός σας και μόνο αυτός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: