Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ

Άλλες δύο νέες χριστουγεννιάτικες συνταγές...Φτιάξτε νόστιμα γλυκά για εσάς, τους φίλους και την οικογένεια σας. Θα τους ξετρελάνετε όλους

1η ΣΥΝΤΑΓΗ : LEBKUCHEN (ΛΕΜΠΚΟΥΧΕΝ)
Παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο μαλακό μπισκότο - όταν τα φτιάξετε θα μοσχομυρίζει το σπίτι για μέρες
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 φλ. τσαγ. μέλι
  • ¼ φλ. τσαγ. σκούρα μελάσα
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένη κανέλα......
  • ¼ κουτ. σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουτ. σούπας τριμμένη πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη
  • 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
  • 1 φλ. τσαγ. ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
  • 1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 4 ½ φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε το μέλι, τη μελάσα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα και το γαρύφαλλο μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέστε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, τα αμύγδαλα, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατέψτε τη σόδα στο ζεστό νερό και προσθέστε τη στο μίγμα μαζί με το αυγό. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και μπορεί να χρειαστεί να τη ζυμώσετε στον πάγκο της κουζίνας για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σκεπάστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματα.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατ. Κόψτε με ένα φλυτζάνι στρογγυλά μπισκότα. Βάλτε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας 2-3 εκατ. μεταξύ τους. Βρέξτε το χείλος του φλιτζανιού με νερό (σε ένα μικρό μπωλ) για να μην κολλάει.
  3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (175οC) για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στο κάτω μέρος. Αφαιρέστε με προσοχή τα μπισκότα από το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε γλάσο ζάχαρης ή κουβερτούρας όσο είναι ακόμα ζεστά. Όταν κρυώσουν φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί. Αν θέλετε να μείνουν μαλακά τα μπισκότα βάλτε στο κουτί μισό μήλο, το οποίο θα αφήσετε αρκετές ημέρες.
ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ :
Στην πράξη χρειάστηκε περισσότερο αλεύρι - τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει. Αν θέλετε να γίνουν μαλακά προσέξτε να μην ψηθούν πολύ. Τα μπισκότα γίνονται αρκετά γλυκά οπότε για να έχετε πιο ισοροπημένη γεύση μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να αποφύγετε το γλάσο ζάχαρης στο τέλος. Είναι πολύ ωραία και σκέτα! Μελάσα και ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Επειδήεγώ προσωπικά δε βρήκα έτοιμη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, έβαλα διπλάσια φλούδα πορτοκαλιού και ξύσμα μόνο από λεμόνι.Ήταν φανταστικό δοκιμάστε το.

2η ΣΥΝΤΑΓΗ: PANETTONE (ιταλικό απίθανο κέικ)
ΥΛΙΚΑ :
  • 1 αυγό
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. σουλτανίνα (είδος σταφυλιού)
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 850 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. μαγιά
  • 4 κρόκοι
  • 50 γρ. κόντιτα (ζαχαρωμένα φρουτάκια κομμένα σε κύβους)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γρ. αλεύρι.
  2. Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
  3. Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
  4. Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
  5. Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
  6. Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, τις σταφιδες και τα φρούτα. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  7. Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
  8. Την χωρίζετε σε 2 ή και τρια κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φορμας. Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
  9. Αφήνετε ξανά να φυσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
  10. Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
ΕΠΙΣΗΣ ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ :
Είναι απίστευτο το πόσο πολύ φουσκώνει. Είναι σαν έτοιμο, πολύ πολύ αφράτο και νόστιμο. Πριν σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ... ΑΝ ΣΑΣ ΑΝΟΙΞΑ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΕΜΠΡΟΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΙ BON APPETIT!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια: