Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ: ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Ή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΦΟΥ;

Στις 30 Ιανουαρίου το 1889 τα Ανάκτορα της Βιέννης και όλος ο λαός της Αυστρίας συγκλονίστηκαν από τον ξαφνικό θάνατο του γιού της πριγκίπισσας Σίσσυ, πρίγκηπα του στέμματος Ροδόλφου. Αυτός και η ερωμένη του Μαρία Βετσέρα βρέθηκαν νεκροί σε ένα κυνηγετικό περίπτερο κοντά στη Βιέννη, το Μάγερλινγκ. Αυτός ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα του Βελγίου Στεφανία, ενώ η Μαρία Βετσέρα ήταν κόρη του Ούγγρου διπλωμάτη βαρώνου Albin Vetsera και της Ελληνίδας 'Ελενας Μπαλτατζή από την Κωνσταντινούπολη. Οι άγνωστες πτυχές του περιστατικού που γέμισε στην αρχή ντροπή την αυτοκρατορική αυλή, ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξακριβωθεί. Οι γνώμες των ιστορικών και όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση διχάστηκαν, για το αν υπήρξε πολιτική δολοφονία, ή αυτοκτόνησαν όπως επί το πλείστον πιστεύεται.

Η αυτοκτονία φαίνεται να ήταν η μοιραία κατάληξη της άτυχης σχέσης του ζευγαριού.Απο την εξέταση των πτωμάτων βρέθηκε ότι η Βετσέρα είχε πεθάνει αρκετές ώρες πριν το Ροδόλφο δίνοντας την εντύπωση ότι την είχε σκοτώσει (ή είχε σκοτωθεί) και κάθισε κοντά στο νεκρό σώμα της όπου αρκετή ώρα αργότερα αυτοκτόνησε.

Οι ιστορικοί όμως δίνουν και πολιτική εξήγηση στο θέμα.Πραγματικά οι προοδευτικές ιδέες του Ροδόλφου έρχονταν σε τέλεια αντίθεση με εκείνες του πατέρα του Φραγκίσκου Ιωσήφ.Ίσως αυτές τις φιλελεύθερες ιδέες του, να πλήρωσε ο 31 χρονος πρίγκηπας με τη ζωή του, αφού ήταν σε ανοιχτή ρήξη με την αυλή, μια αυλή πανίσχυρη, την οποία ο ίδιος περιφρονούσε. Η φιλία που είχε αναπτύξει με τα κεκτημένα κράτη τον κρατούσε μακριά απο την εξουσία και λένε μάλιστα ότι πήρε μέρος σε ουγγαρέζικη συνομωσία.Άλλοι αποδίσουν τα πάντα στο μελαγχολικό και καταπιεσμένο χαρακτήρα του Ροδόλφου, στην σκανδαλώδη και εκλυτη ζωή του, αλλά και στον άτυχο γάμο του με τη Στεφανία, πριγκίπισσα του Βελγίου.

'Ετσι, η αυτοκτονία του φαντάζει περισσότερο σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας (όπως και έγινε με τον Ομάρ Σαρίφ, την Άβα Γκάρντνερ και την Κατρίν Ντενέβ στους κύριους ρόλους), καθώς για πολλούς ιστορικούς υπήρξε πολιτική δολοφονία.Είναι πολύ πιθανό να τον δολοφόνησαν και ύστερα χρησιμοποίησαν το θάνατο της Βετσέρα για να συγκαλύψουν το έγκλημα, διαδίδοντας ότι πρόκειται για διπλή αυτοκτονία.

Πάντως,ότι και να συνέβη, το δράμα του Μάγιερλινγκ μάλλον δε θα λυθεί ποτέ.Εδώ και 100 χρόνια, δίνει συνεχώς τροφή για νέες υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: