Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Βρέθηκε η πόλη που ενέπνευσε το μύθο της Ατλαντίδας;


Ένα άρθρο της έγκυρης Βρετανικής εφημερίδας Guardian φέρνει στο φως της δημοσιότητας πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο υποθαλάσσιο χώρο της Νότιας Ελλάδας. Οι έρευνες αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα πως μία χαμένη πόλη στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Νεάπολη Λακωνίας και στην Ελαφόνησο μάλλον είναι αυτή που ενέπνευσε έναν από τους μακροβιότερους μύθους στον κόσμο, αυτόν της χαμένης Ατλαντίδας. Αυτό το συμπέρασμα οφείλετε στο ότι αυτή η βυθισμένη πόλη - η οποία είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον πλανήτη- χρονολογείτε λίγο πριν την εποχή του Πλάτωνα που έγραψε και τη διάσημη ιστορία της Ατλαντίδας. Οι αρχαιολόγοι και οι γεωλόγοι εικάζουν πως ο συνοικισμός δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5000 χρόνια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», δήλωσε ο Dr Jon Henderson, καθηγητής Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

«Ανακαλύφθηκαν ευρήματα, που θεωρείται ότι ανήκουν στην περίοδο 2.800 με 1.200 π.Χ., δηλαδή πολύ πριν τις ένδοξες μέρες της κλασικής Ελλάδας. Υπάρχουν και πιο παλιές πολιτείες που βυθίστηκαν στον κόσμο, ωστόσο, καμία δε θεωρείται ότι ήταν τόσο καλά οργανωμένη σε πόλη, όπως η συγκεκριμένη, γεγονός που την κάνει τόσο μοναδική», τόνισε ο ίδιος.«Ανακαλύψαμε περισσότερα από 30.000 τετραγωνικά μέτρα με κτίρια, που δεν είχαν ανακαλυφθεί. Ωστόσο, αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν η ανακάλυψη ενός, πιθανού, μεγάρου, ενός επιβλητικού, μνημειώδους οικοδομήματος με ένα πελώριο ορθογώνιο προθάλαμο, που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο, η πόλη αυτή να κατοικείτο από μία ελίτ, γεγονός που αυτόματα "αναβαθμίζει" το στάτους του ευρήματος».
Το TaCoalaTipota.blogspot.com κατάφερε να μάθει από τους κατοίκους της Νεάπολης ότι ήξεραν για αυτή τη βυθισμένη πόλη. Ο μύθος που επικρατεί και μεταφέρετε από γενιά σε γενιά είναι ότι κατά τα αρχαία χρόνια υπήρχε ένας πολύ ισχυρός βασιλιάς - πολεμιστής ο Ηρακλείδης Βοίας. Αυτός εκτίμησε τη στρατηγική και ναυτοοικονομική σπουδαιότητα της περιοχής και υποχρέωσε τους κατοίκους των τριών πόλεων που βρίσκονταν κοντά να χτίσουν μια νέα σύγχρονη πόλη με τη βοήθεια της θεάς Άρτεμης, η πόλη ονομάστηκε Βοίαι. Μάλιστα ο μύθος αναφέρει πως η θεά Άρτεμης έστειλε έναν λαγό που τρύπωσε σε μια μυρτιά κι έχτισαν εκεί την πόλη. Ενώ λοιπόν η Βοίαι ήταν από της πιο ισχυρές πόλεις της Μεσογείου (είχε ακόμα και δικό της νόμισμα) ένας ξαφνικός σεισμός ή ένα γιγάντιο κύμα τη βύθισε ολόκληρη. Μετά από αυτή την καταστροφή διάφορες μικρές πόλεις εμφανίστηκαν και ονομάζονταν όλες μαζί τα Βάτικα (Βοιάτικα). Ακόμα και σήμερα ο δήμος που εδρεύει στη Νεάπολη λέγετε Βοιών και υπάρχει και ποδοσφαιρική ομάδα Βοίας ενώ η Νεάπολη και τα γύρω χωριά είναι ευρέως γνωστά ως "τα Βάτικα". Όπως δήλωσε και ο δήμαρχος "Οι παλιότεροι πάντα έλεγαν ότι κάτι υπήρχε εκεί κάτω αλλά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο."

2 σχόλια:

giwrgos filosofikh είπε...

poli kalh douleia paideia....
to 8ema einai polu endoiaferon...!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα τι να πω προσπαθούν να προωθήσουν το Βοια ευκαιρία ψάχνουν ...