Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αθώες οι δύο δασκάλες


Μέσα σε μια αστυνομοκρατούμενη και κατάμεστη αίθουσα -καθώς ο μηνυτής και νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου δήλωσε ότι απειλείται η ζωή του-, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκρινε αθώες τις δύο δασκάλες, Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνται για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου, προκαλώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και λίγη ώρα αργότερα, όταν ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, καθώς «δεν διέκρινε την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας». Οπως είπε στην αγόρευσή του, «σε βάρος του προσωπικού της χρόνου και της ζωής της η Στέλλα Πρωτονοταρίου ξεκίνησε μια ρομαντική δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε Ελληνόπουλα και Αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα γιατί τα παιδιά είναι παιδιά. Οταν συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και συνεργασία. Τι θα μπορούσε άλλωστε να καταλογίσει κάποιος σε ανθρώπους που δίνουν απλόχερα τον χρόνο τους;».
Αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης οι συνήγοροι υπεράσπισης, Ζωή και Νικ. Κωνσταντόπουλος, δήλωσαν ότι «η Στέλλα Πρωτονοταρίου και η Ντενάντα Καρκάλο, οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι μαθητές του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Γκράβα έδωσαν επί δέκα χρόνια μάθημα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, διαπολιτισμικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας, μάθημα πραγματικής παιδείας. Σήμερα το δικαστήριο και ο κ. εισαγγελέας με την πρότασή του έδωσαν μάθημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης».
Σύμφωνα πάντως με τον μηνυτή Εμμ. Γιουτλάκη, «άνωθεν εντολές», και συγκεκριμένα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας το 2007, Δημ. Πλατής, έδωσε την προφορική εντολή να σταματήσει το πρόγραμμα εθελοντικών μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες γονείς, αλλά και της μητρικής τους για αλλόγλωσσους μαθητές, που γινόταν τις απογευματινές ώρες. «Μου έδωσαν προφορικές εντολές, για τις οποίες δεν με κάλυψαν και βρέθηκα εκτεθειμένος. "Αν δεν μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα, μπορείς να παραιτηθείς τώρα και να στείλουμε κάποιον άλλο στη θέση σου", μου είπαν. Ετσι, σταμάτησα τα μαθήματα και τώρα με θεωρούν φασίστα και ακροδεξιό. Επρεπε να είχα παραιτηθεί», ανέφερε. Οσο για τις δύο κατηγορούμενες, ζήτησε την αθώωσή τους, καθώς «κανείς δεν ωφελήθηκε, ούτε υπέστη βλάβη» από τα επίμαχα φροντιστηριακά μαθήματα.
Μέσα και έξω από την αίθουσα υπήρχαν «ακροβολισμένοι» αστυνομικοί, ενώ προς συμπαράσταση των κατηγορουμένων είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σύλλογοι εκπαιδευτικών του νομού. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για ένα σημαντικό θέμα για το οποίο εξ αρχής είχα εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή μου. Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας δασκάλας με κεφαλαίο Δ, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».
ΑΝΤ.ΞΥΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: