Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τυφλός βλέπει με τη γλώσσα!


Εχασε την όρασή του το 2007 από χειροβομβίδα στο Ιράκ κι όμως, σήμερα, ο 24χρονος από το Λίβερπουλ, Κρεγκ Λούντμπεργκ, μπορεί να διαβάζει λέξεις, να διακρίνει σχήματα και να περπατά χάρη σε μια αμερικανική επαναστατική συσκευή που μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα τα οποία διοχετεύονται στη γλώσσα (μοιάζει με γλειφιτζούρι).
Η πλαστική συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που καταγράφει η κάμερα σε μία σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς. Οι παλμοί μεταδίδονται...
... στη γλώσσα του τυφλού με αποτέλεσμα ο τυφλός να μπορεί νοητικά να σχηματίσει εικόνες γι’ αυτά που η κάμερα καταγράφει τριγύρω. Η εικόνα που προβάλλεται στη γλώσσα αποτελείται από τρία διαφορετικά χρώματα, τα ισχυρά ερεθίσματα αντιστοιχούν στα φωτεινά εικονοστοιχεία (pixel), τα ασθενή ερεθίσματα αντιστοιχούν στα εικονοστοιχεία ενδιάμεσης φωτεινότητας, ενώ η απουσία ηλεκτρικού ερεθίσματος αντιστοιχεί στα σκούρα εικονοστοιχεία. «Η κάμερα στέλνει σήματα στο «γλειφιτζούρι» και από εκεί στη γλώσσα. Βλέπεις τα περιγράμματα και τα σχήματα των αντικειμένων.
Το σύστημα βλέπει μόνο σε άσπρο και μαύρο και δημιουργεί μια δισδιάστατη εικόνα πάνω στη γλώσσα», επισημαίνει ο χρήστης της συσκευής. Επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να μιλάνε ή να τρώνε όταν χρησιμοποιούν το BrainPort, οι εφευρέτες του σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία μικρότερη συσκευή που θα είναι μόνιμα συνδεδεμένη πίσω από τα δόντια ή στο πάνω μέρος του στόματος.

3 σχόλια:

Xrysan8emaki είπε...

Pigi xeroume gia t arthraki...?

caramellitsa είπε...

υπερχει σχετικο αρθρο και στην εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ και στο ΕΘΝΟΣ και στο ΒΗΜΑ...
υπαρχει επισης βιντεο στο you tube :
http://www.youtube.com/watch?v=RaTzQVHi-C4

Xrysan8emaki είπε...

A ok eyxaristw!