Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Τις πρώτες θέσεις στη διαφθορά κατέχουν ο τομέας της Υγείας, οι πολιτικοί και οι δικαστικές Αρχές, σύμφωνα με τη γνώμη των Ελλήνων το 82% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ανάμεσα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Το ίδιο πιστεύει το 74% για τους πολιτικούς, τους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη και τις τελωνειακές Αρχές και σε ποσοστό 72% στην Αστυνομία. Ακόμα -στο δείγμα των 1.000 ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση- το 52% συμφώνησε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή δεν προσπαθούν όσο πρέπει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, απαντώντας στην ερώτηση «ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι λόγοι που υπάρχει η διαφθορά στην ελληνική κοινωνία». Επίσης -για την ίδια ερώτηση- σε ποσοστό 41% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το δημόσιο χρήμα δεν διαχειρίζεται με διαφανή τρόπο.Το 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα, ενώ το 86% πιστεύει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Από το Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ακόμη ότι το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με Ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην Ε.Ε. (+6% σε σχέση με Ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους». Τέλος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τη δραστηριότητα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κατά το χρονικό διάστημα από 25-10-1999, όταν και συστάθηκε η Υπηρεσία, έως 31-12-2008. Συνολικά ανέλαβε 5.184 υποθέσεις, καταγγέλθηκαν 4.319, σχηματίσθηκαν 1.524 δικογραφίες, ασκήθηκαν 1.662 ποινικές διώξεις και συνελήφθησαν 475 άτομα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: