Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΝΕΦΕΡΤΙΤΗΣ


Η Αίγυπτος πρόκειται να ζητήσει απο τη Γερμανία την προτομή της ωραιότερης γυναίκας του αρχαίου κόσμου, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Κάιρο ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.Εκεί γεννήθηκε, εκεί έζησε, εκεί πέθανε, οπότε η Αίγυπτος έχει κάθε δικαίωμα να θέλει επισήμως την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης, που εκτίθεται σε μεγάλο γερμανικό μουσείο.Η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή της από τη δεκαετία του 1930, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής που βρίσκεται τώρα στο Altes Museum του Βερολίνου. Η προτομή της,ηλικίας 3.400 ετών, είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Η φιλοτέχνησή του αποδίδεται στον γλύπτη Τουθμόση και βρέθηκε στο εργαστήριό του. Η κατασκευή της προτομής δείχνει χαρακτηριστικά την κατανόηση που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τις διαστάσεις του ανθρώπινου προσώπου.

Το άγαλμα είχε κλαπεί από την Αίγυπτο, αφού είχε καλυφθεί με πηλό για να μη διακρίνεται και στάλθηκε στη Γερμανία με πλοίο. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το άγαλμα αποκτήθηκε νόμιμα το 1913 παρουσιάζοντας ένα έγγραφο που το αποδεικνύει.Επιμένει ότι είναι επικίνδυνο να μετακινηθεί ένα τόσο "εύθραυστο" γλυπτό. Η προτομή εκτίθεται από τις 17 Οκτωβρίου στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου.

Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα,το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επιστραφεί στην Αίγυπτο,αν και δε νομίζω να γίνει και πολύ σύντομα.

4 σχόλια:

joan είπε...

edw den epistrefoun ta dika mas marmara gia ta opoia den uphrkse pote epishmws firmani pou na apodeiknyei thn nomimh metafora tous!!!!

Ανώνυμος είπε...

Eχεις δίκιο,αλλά το δίκαιο θα είναι να επιστραφούν!Βέβαια για να πω την αλήθεια,η Γερμανία πιο πολύ με βολεύει απο την Αίγυπτο όσον αφορά τις αποστάσεις,γιατί σκοπεύω να πάω να τη δώ κάποια στιγμή!

joan είπε...

ma den eioa oti den prepei na epistafoun!!!!antithetws auto ennoeitai!!!kai autoi sthn idia thesh me emas einai!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς...