Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΧΑΙΝΕΙ


ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ!!!
Θέλετε να αδυνατίσετε; Τότε κρατηθείτε μακριά από την τηλεόραση!
Τις ώρες που κάθεστε απέναντι από την τηλεόραση και μασουλάτε παθητικά τσιπς, τρώτε σουβλάκια και πίτσες, πίνετε μπίρες, αναψυκτικά και γεύεστε σοκολατένιες πάστες και παγωτά… τα κιλά παίρνουν την ανηφόρα. Είναι η τηλεόραση παράγοντας παχυσαρκίας;
Και όμως ναι!
Σύμφωνα με έρευνα...
...έγκυρου αμερικάνικου περιοδικού για την Υγεία το «American Journal of Public Health» τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το περιοδικό μέτρησε τη σχέση ανάμεσα στο χρόνο τηλεθέασης και την παχυσαρκία σε 4.771 ενήλικες γυναίκες. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα τηλεόραση παρουσίαζαν περίπου διπλάσια τάση παχυσαρκίας και βάρος σώματος μεγαλύτερο από 30% του φυσιολογικού σε σχέση με αυτές που δεν παρακολουθούσαν.
Αντίστοιχα τα ευρήματα της έρευνας που έγιναν σε 6.138 εργαζόμενους ενήλικους άνδρες, καταδεικνύουν ότι η διάρκεια της καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης είναι ισχυρά σχετιζόμενη με την παχυσαρκία.
Οι άνδρες που έβλεπαν παραπάνω από τρεις ώρες τηλεόραση είχαν διπλάσια τάση παχυσαρκίας από εκείνους που παρακολουθούσαν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα. Μάλιστα η πολύωρη τηλεοπτική παρακολούθηση σχετίζεται και με τον περιορισμό της φυσικής άσκησης, με αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως κατάθλιψη ενώ ευνοεί και το κάπνισμα. Εν τω μεταξύ η καθιστική ζωή λόγω της τηλεόρασης και της χρήσης υπολογιστών, αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, όπως ανακοίνωσαν πριν ένα μήνα Αυστραλοί επιστήμονες.
Τέλος, τα παιδιά που παρακολουθούσαν πολύ τηλεόραση πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, ήταν απρόθυμα να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και είχαν αυξημένο σωματικό βάρος με αποτέλεσμα να γίνονται παχύσαρκα. Εδώ αν προσθέσουμε τη συχνή έκθεση των παιδιών στις διαφημίσεις σε λιπαρά τρόφιμα και ζαχαρώδη προϊόντα, κατανοούμε γιατί τα παιδιά μας δεν μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η συμβουλή τώρα που μπήκε η Άνοιξη και ανοίγει ο καιρός είναι μια: κλείστε την τηλεόραση και αρχίστε τους περιπάτους.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: