Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Στον αέρα οι πανελλήνιες - Προσφυγή ΟΙΕΛΕ για το "απολυτήριο χωρίς εξετάσεις"

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να δώσει λύση στην “κόντρα” της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με το υπουργείο παιδείας, μετά την απόφαση του τελευταίου...
...τελειόφοιτοι Λυκείου να μπορούν να πάρουν ισότιμο απολυτήριο, δίνοντας μόνο ενδοσχολικές και όχι πανελλαδικές εξετάσεις.

Εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ έχει κατατεθεί στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως και αναστολής της σχετικής απόφασης για την “απόκτηση απολυτηρίου τίτλου Γενικού Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις”.

Ακόμη ένα βήμα για την απαξίωση του Γενικού Λυκείου, για την όξυνση των φαινομένων αναξιοκρατίας, ανισότητας και διαφθοράς στα σχολεία και για την απαξίωση της έννοιας του απολυτηρίου προς όφελος όσων θέλουν να εμπορευματοποιήσουν τη γνώση”, χαρακτηρίζει την απόφαση η Ομοσπονδία, υποστηρίζοντας πως μέσω αυτής (της απόφασης) επιτρέπεται η αποχή των μαθητών από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

“Η νεκρανάσταση της πάλαι ποτέ Ε/Δέσμης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε ένα ήδη διεφθαρμένο σύστημα, τις ανομίες του οποίου οι εποπτικές αρχές του κράτους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν
”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Κουρουτός.

Εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ υποστηρίζεται, ότι “η ουσιαστική πιστοποίηση του απολυτηρίου του Λυκείου, πρέπει να συνδέεται με αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης” και τονίζεται, πως “η κατασκευή μίας μηχανής κοπής απολυτηρίων με αδιαφανείς και διαβλητές μεθόδους το μόνο που πετυχαίνει, είναι την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου και την ένταση των φαινομένων διαφθοράς, που μαστίζουν ήδη τον χώρο της εκπαίδευσης”.“Η κυβέρνηση επιχειρεί να εισάγει το θεσμό του ''διπλού απολυτηρίου''”
“Είναι αναγκαίο να τονιστεί, πως η προσφυγή δε στρέφεται εναντίον του θεσμού των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας να προστατευθούν τόσο οι εξετάσεις αυτές όσο και η ισοτιμία και η εγκυρότητα του απολυτηρίου του λυκείου”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ τη Δευτέρα (09/05).
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει, ότι μέσω μιας απλής εγκυκλίου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισάγει “διπλά απολυτήρια”, που θα είναι ισότιμα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
“Ένα είδος απολυτηρίου θα δίνεται στους μαθητές που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και ένα δεύτερο, σε όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν μόνο στις ενδοσχολικές γραπτές εξετάσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται πως η εφαρμογή της εγκυκλίου θα υπονομεύσει τη νομιμότητά τους, για τους εξής λόγους:
  • "Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν αμερόληπτη και αντικειμενική, στο πλαίσιο του εφικτού, δοκιμασία. Αντιθέτως, οι ενδοσχολικές εξετάσεις είναι δυνατό να καταδολιευτούν από τον υποκειμενισμό των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές τους, από πιέσεις, εκβιασμούς και τοπικές διαπλοκές.
  • Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εφόσον επιδιώκουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, αποποιούμενα το συνταγματικό τους ρόλο, δηλ. του παρόχου του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της παιδείας, δεν πρέπει να εκδίδουν ισότιμους με τα δημόσια σχολεία τίτλους σπουδών.
  • Το ενιαίο απολυτήριο λυκείου αποτελεί απαράβατο κανόνα στην ΕΕ για να πιστοποιηθούν τα προσόντα των αποφοίτων του (χαρακτηριστικά αναφέρουμε το γαλλικό Baccaleureate και το γερμανικό Abitur).
  • Κατά πληροφορίες μας, το δεύτερο είδος απολυτηρίων (με τις ενδοσχολικές εξετάσεις) θα γίνεται δεκτό από τα ιδιωτικά “τριτοβάθμια” ιδρύματα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι η εγκύκλιος αυτή όχι μόνο απειλεί τη νομιμότητα των απολυτηρίων λυκείου, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο επίθεσης ενάντια στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην εγκαθίδρυση κανόνων αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας υπέρ των τέκνων των ισχυρών στην πρόσβαση για την ανώτατη εκπαίδευση". 

    cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: