Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τραγελαφικές καταστάσεις στη Νομική Αθήνας - Το OnAir24 σπάει το καθεστώς σιωπής

Οι απειλές προς τον Πρόεδρο του Τμήματος από τους καταληψίες και το καθεστώς σιωπής που έχει διαμορφωθεί στη Σχολή - Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Πολύ μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις καταγγελίες του Προέδρου του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ,...
...Ανδρέα Γιαννακουδάκη, σχετικά με τις πρακτικές ‘’νονών’’ που χρησιμοποίησαν φοιτητές προκειμένου να τον εξαναγκάσουν να ορίσει εμβόλιμη εξεταστική όταν τελειώσει η κατάληψη. Οι καταληψίες φοιτητές απείλησαν τον κ. Γιαννακουδάκη ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις τους  «δεν θα του επέτρεπαν να φύγει από το γραφείο του, θα έχτιζαν την πόρτα και θα τον έβρισκαν ακόμη και στο σπίτι του», μιας και, όπως του φώναζαν, «ήξεραν πού μένει».
Το παραπάνω ‘’θλιβερό’’ συμβάν ,όμως, δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό παρατράγουδο στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης τις τελευταίες ημέρες. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το OnAir24, αντίστοιχο περιστατικό είχαμε πριν λίγες ημέρες και στη Νομική της Αθήνας.
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος της σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τη ματαίωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ως αποτέλεσμα της συνέχισης της κατάληψης για Πέμπτη εβδομάδα στη Νομική, εξηγώντας πως είναι πλέον αδύνατο να διεξαχθεί η εξεταστική χωρίς να θιγεί η ομαλή διδασκαλία των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. (Δείτε όλη την ανακοίνωση εδώ). Η απόφαση αυτή του Προέδρου εξόργισε τους καταληψίες, οι οποίοι –έχοντας ως αίτημα τη διενέργεια εξεταστικής μετά τη λήξη της κατάληψης- εισέβαλαν με τη βία στο δικηγορικό γραφείο που διατηρεί ο κ. Φορτσάκης και με ύβρεις και απειλές  τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα και τις προθέσεις τους.. Η αντίδραση του κ. Φορτσάκη ήταν να εγκαταλείψει άρον άρον το γραφείο του , με τους φοιτητές να τον κυνηγούν μέχρι το Μοναστηράκι. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της αριστερής παράταξης της Νομικής που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καυχιέται για τα παραπάνω περιστατικά. (Πατήστε εδώ)
Κάτω από το εν λόγω καθεστώς πιέσεων ο κ. Φορτσάκης –προφανώς τρομοκρατημένος- εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου ‘’αδειάζει’’ ουσιαστικά τον εαυτό του και αναιρεί τα όσα είχε ανακοινώσει μέχρι τότε,  διευκρινίζοντας ότι η “ματαίωση” της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2011 έχει την έννοια της αναβολής μέχρι τη λήψη αποφάσεων από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος και εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν τη διεξαγωγή της’’.
Έτσι μια ημέρα μετά αφότου η σχολή άνοιξε με Νέα Γενική Συνέλευση, εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία οι φοιτητές πληροφορούνταν πως οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2011 θα γίνουν το χρονικό διάστημα μεταξύ 12/10/2011 και 06/11/2011 και πως το χειμερινό εξάμηνο θα αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που είχε εν τω μεταξύ σταλεί στα Πανεπιστήμια και επέτρεπε τη διεξαγωγή εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που όλο αυτό το διάστημα τελούσαν υπό κατάληψη μόνο για τους επί πτυχίω φοιτητές, δε φαίνεται να επηρέασε καθόλου τη βούληση του Προέδρου της Νομικής, ο οποίος λειτουργώντας κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας, αποφάσισε να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των καταληψιών. Και σα να μην έφτανε αυτό, υπέκυψε και στις νέες πιέσεις των καταληψιών, μεταθέτοντας την έναρξη της εξεταστικής στις 17 Οκτωβρίου(!), με άγνωστο το μέχρι πότε θα διαρκέσει και πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η διδασκαλία του χειμερινού εξαμήνου.
Το κλίμα αβεβαιότητας και οι συνεχείς μεταθέσεις της εξεταστικής έχουν φέρει σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση τους φοιτητές της Νομικής που βλέπουν μια μικρή μειοψηφία να έχει φέρει τα πάνω  κάτω στη σχολή, χωρίς κανένας να μπορεί να κάνει το παραμικρό. Με δεδομένο ότι είναι μαθηματικά αδύνατο η διδασκαλία των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου να διαρκέσει –όπως ορίζεται- 13 εβδομάδες ενδιαφέρον έχει εάν το Υπουργείο Παιδείας και η Άννα Διαμαντοπούλου  αποφασίσουν να αντιδράσουν, ή αν θα συνεχίσουν να βλέπουν  τους καταληψίες να αλωνίζουν θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους και –να ακυρώνουν –με τη συναίνεση του κ. Φορτσάκη- στην πράξη το νέο Νόμο πριν καλά καλά τεθεί σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: