Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

"Θερίζει" η πνευμονία στα παιδιά...

Κατευθυντήριες οδηγίες για την Αντιμετώπιση της πνευμονίας στα παιδιά

Κάθε χρόνο, η πνευμονία σκοτώνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω σε όλο τον κόσμο.

Το 2006, στις Ηνωμένες Πολιτείες, 525 παιδιά ηλικίας περίπου 15 ετών πέθαναν από πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).


Αν και υπάρχουν οδηγίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της πνευμονίας σε ενήλικες, η διάρκεια της βακτηριακής πνευμονίας στα παιδιά είναι διαφορετική.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Παιδιατρική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων (Pediatric Infectious Diseases Society/ PIDs) και Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (Infectious Diseases Society of America/IDSA) είναι απαραίτητες για την έγκυρη διάγνωση και θεραπεία:

1. Οι διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες που εφαρμόζονται στους ενήλικες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες και να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στα παιδιά.

2. Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, μπορεί να εξελιχθεί σε βακτηριακή πνευμονία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Είναι επίσης σημαντικό τα βρέφη και τα παιδιά να ακολουθούν τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους, ο οποίος μπορεί συμβάλλει στην πρόληψη της βακτηριακής πνευμονίας.

3. Στα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας η πνευμονία είναι ιογενής, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα εξελιχθεί σε απειλητική για τη ζωή πνευμονία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την εκτέλεση άσκοπων ιατρικών παρεμβάσεων, όπως η ακτινογραφία (που θα εκθέσει το παιδί σε ακτινοβολία χωρίς λόγο) ή η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών (τα οποία σκοτώνουν τα βακτηρίδια και όχι τους ιούς).

4. Ένα παιδί με βήχα, καταρροή και χαμηλό πυρετό έχει πιθανότητα ιογενούς πνευμονίας, και η “Μητέρα Φύση” την αντιμετωπίζει μόνη της.

5. Αν το παιδί έχει πυρετό πάνω απο 38ο C και αδυναμία - ταχύπνοια, μπορεί να έχει βακτηριακή πνευμονία και να είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών και η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

6. Τα νήπια 3 έως 6 μηνών με υποψία βακτηριακής πνευμονίας πρέπει να νοσηλεύονται ακόμη και αν η πνευμονία δεν έχει επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αίματος.

7. Όταν τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα, η αμοξυκιλλίνη είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη βακτηριακή πνευμονία.

8. Αν και η πνευμονία από τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζωντα σταφυλόκοκκο (MRSA) είναι σπάνια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Για όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας παιδίατρο διότι το κάθε παιδί έχει το δικό του ιστορικό και τη δική του κλινική εικόνα.

iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: