Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ... “Ανάσα” για ανέργους!

Τον ερχόμενο Απρίλιο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στα Χανιά για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε 755 θέσεις για όλο τον Νομό.

Οσοι απασχοληθούν στο πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ανέργους με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, αλλά και αγρότες...
...θα εργαστούν για 5 μήνες, με μηνιαίες αποδοχές 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε δράσεις που δεν αφορούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. 

Χθες, στα γραφεία του Ο.Α.ΔΥ.Κ., πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Γιάννη Μαργαρώνη, προέδρου της Σύμπραξης Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, η οποία τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα Χανιά, στελεχών του Ο.Α.ΔΥ.Κ. που παρέχει τεχνική υποστήριξη και επροσώπων των Δήμων Χανίων, Γαύδου, Πλατανιά, Αποκορώνου, Σφακίων, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καντάνου - Σελίνου, του Σωματείου ΑμεΑ κ.ά.

Ο κ. Μαργαρώνης επεσήμανε σχετικά ότι σκοπός της χθεσινής σύσκεψης, μετά την έγκριση του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας, ήταν να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν εγκρίθηκαν το σύνολο των θέσεων που είχαν ζητήσει αρχικά οι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Συνολικά οι θέσεις που προβλέπονται στα Χανιά είναι 755. Παράλληλα, όμως, εκτός από ορισμένες θέσεις αυτό που κόπηκε και είναι πολύ σημαντικό είναι τα χρήματα που παίρνει η Σύμπραξη για την υλοποίηση του έργου καθώς αντί για 117.000 ευρώ θα είναι τελικά 59.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Μαργαρώνης και πρόσθεσε: «Αυτό μας δυσκολεύει πάρα πολύ στην υλοποίηση του προγράμματος, η οποία όμως θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με τη βοήθεια των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Συνεχίζοντας ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε ότι  «αν πάνε όλα καλά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, όμως, για την ενημέρωση του κόσμου θα γίνει δημόσια ανακοίνωση για το πότε θα δεχόμαστε και πού τα βιογραφικά για την πρόσληψη των ανέργων».

Οπως εξήγησε ο κ. Μαργαρώνης βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να είναι κάποιος άνεργος, με κάρτα ανεργίας, ενώ θα πριμοδοτείται με μόρια ανάλογα με την ηλικία, την εντοπιότητα, την οικογενειακή κατάσταση και άλλα κριτήρια που προβλέπονται από τη διαδικασία.

«Η διαδικασία πρόσληψης θα είναι κατά τα πρότυπα του Α.Σ.Ε.Π. χωρίς όμως να περάσει μέσω Α.Σ.Ε.Π. Δηλαδή θα έρθει σε εμάς από το Υπουργείο Εργασίας το λογισμικό στο οποίο θα βάζουμε το βιογραφικό του ενδιαφερόμενου και θα βαθμολογείται ο υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Μαργαρώνης και επεσήμανε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν από 'παράθυρα', 'πόρτες' και υπόγειες διαδρομές άνθρωποι. Θα αξιολογούνται όλοι ανάλογα με τα προσόντα που έχουν και θα προχωράνε».
Καταλήγοντας ο κ. Μαργαρώνης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για 5 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος για τους φορείς που θα το υλοποιήσουν θα είναι διάρκειας ενός έτους. 

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο αντιδήμαρχος Χανίων, Μανούσος Λιονάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε αναμόρφωση του προγράμματός του και των δράσεών του καθώς πρόκειται να απασχολήσει συνολικά 323 άτομα που θα προσληφθούν με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
«Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να είναι έτοιμοι και οι υπόλοιποι Δήμοι, ώστε να καταθέσουμε έγκαιρα τα προγράμματα και τις δράσεις μας για να μην έχουμε καμία απώλεια. Πιστεύω και εύχομαι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο ακέραιο και η Σύμπραξη που έχει αναλάβει να είναι έτοιμη, ώστε να καθορίσουμε τις δράσεις μας έγκαιρα και να μην χαθεί ούτε μία θέση απασχόλησης. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Χανίων, όπως και οι άλλοι Δήμοι, δεν έχουν καμία ευθύνη για την πρόσληψη των ατόμων που θα συμμετάσχουν καθώς η διαδικασία προσλήψεων θα γίνει από τη Σύμπραξη», σημείωσε ο κ. Λιονάκης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, μιλώντας για το ίδιο θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εγινε μια συζήτηση προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας και άλλων φορέων του Νομού με τη Σύμπραξη Φορέων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τον Νομό Χανίων», επεσήμανε ο κ. Μαλανδράκης και πρόσθεσε: «Οι θέσεις είναι 755 για όλο τον Νομό, αλλά υπάρχει μια ανακατανομή των θέσεων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε γιατί είναι ορισμένες δράσεις που για εμάς, ως Δήμο Πλατανιά, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν, όπως οι δράσεις των περιφερειακών ιατρείων που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τις βγάζουν απ’ έξω. Επίσης, είπαμε για τα χρονοδιαγράμματα ότι πρέπει να είμαστε σύντομοι».

Ο δήμαρχος Πλατανιά ανέφερε ακόμα ότι για τον Δήμο Πλατανιά οι θέσεις που έχουν εγκριθεί έως τώρα είναι 80, ωστόσο, επεσήμανε ότι ο Δήμος πρόκειται να ζητήσει άλλες 20.  

Η κατανομή των θέσεων
Συγκεκριμένα η κατανομή ανά φορέα των θέσεων που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας στα Χανιά είναι η εξής:

• Δήμος Χανίων:                        323
• Δήμος Πλατανιά:                 80
• Δήμος Αποκορώνου:                 75
• Περιφερειακή Ενότητα Χανίων:         70
• Δήμος Κισάμου:                 60
• Κοινωφελής Επιχείρηση Καντάνου - Σελίνου:     47
• Δήμος Σφακίων:                 40
• Σωματείο ΑμεΑ Ν. Χανίων:             25
• Αννουσάκειο Θεραπευτήριο:             15
• Δήμος Γαύδου:                 12
• Ο.Α.ΔΥ.Κ.:                     6
• Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης:             2

haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: