Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γενική απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Την πρώτη γενική 24ωρη απεργία του 2013, πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Συνεχίζεται η προσέλευση των διαδηλωτών στην Πλατεία Συντάγματος, τον αριθμό των οποίων συνδικαλιστικά στελέχη υπολογίζουν σε 70-80.000.
Ένταση σημειώθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων όπου κατέφυγαν νεαροί μετά από επεισόδια μικρής έκτασης. Συγκεκριμένα, νεαροί πέταξαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου γύρω στις 2.30μμ, μετά το μεσημέρι.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και οι νεαροί απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων μέσω της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Στα Εξάρχεια ομάδες έχουν βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων χωρίς ωστόσο τα επεισόδια να έχουν πάρει μεγάλη έκταση. Νωρίτερα άγνωστοι επιχείρησαν να πυρπολήσουν ΙΧ αυτοκίνητο στην οδό Χαλκοκονδύλη το οποίο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένας τραυματίας, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση κουκουλοφόρων.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην απεργία στον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασε το 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν 100%.
«Δεν έκαναν ένα λάθος, κατέστρεψαν έναν ολοκληρο λαό», τόνισε στη δήλωσή του πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγοπουλος, που πρόσθεσε ότι ο κόσμος της εργασίας θα πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί.
Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικά, που ζήτησε από τους εργαζόμενους «να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της πολιτικής αυτής που καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία».
Το «παρών», στην πανεργατική συγκέντρωση έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η περίοδος της εικονικής ευφορίας έχει παρέλθει. 'Οσοι πίστευαν ότι ο κ. Σαμαράς τον Ιούνιο θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας και όσοι έδωσαν πίστωση χρόνου τον Δεκέμβριο, ότι με την καταβολή της δόσης θα επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα με απλήρωτους λογαριασμούς, κομμένους μισθούς και συντάξεις και χαμένες δουλειές».
Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή πραγματοποίησε σήμερα το ΠΑΜΕ.
Με πανό και συνθήματα, όπως «Να ανατραπούν τα μέτρα» και «Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα», οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν κατά των νέων μέτρων και του Μνημονίου.
Χαρακτηριστική εικόνα αποτέλεσαν δύο... αγρότες που έφτασαν στην Ομόνοια με τρακτέρ, για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στο σημείο έσπευσαν γερανοφόρα οχήματα της τροχαίας, προκειμένου να απομακρύνουν τα τρακτέρ, προκαλώντας την αντίδραση των αγροτών.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «ο λαός που υποφέρει μια απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος ως τη ρήξη και την ανατροπή ως το τέλος, διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο».
Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, μέσω της οδού Σταδίου. Η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έφτασε στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 12, ενώ οι διαδηλωτές δεν παρέμειναν στην πλατεία, αλλά συνέχισαν την πορεία τους και διαλύονταν σιγά- σιγά, μέσω της οδού Αμαλίας.
Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, και πωλητές λαϊκών αγορών.
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια.Ενδέχεται ακόμη, να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα των αεροπορικών πτήσεων εξαιτίας των στάσεων εργασίας που έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας από τις 6 έως τις 9 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Κλειστές θα είναι σήμερα και οι λαϊκές αγορές.
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, προβάλλοντας, με ανακοίνωσή της, αιτήματα που σχετίζονται με το υπουργείο Πολιτισμού: «νέο Οργανόγραμμα που θα ανασυστήνει το υπουργείο Πολιτισμού με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διατήρηση των θέσεων εργασίας των μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) υπαλλήλων στο πρώην υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διατήρηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και καμία κατάργηση ή μεταφορά αρμοδιότητας από το υπουργείο Πολιτισμού».
Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού θεωρεί «απαράδεκτο και μη αποδεκτό» το σχέδιο Οργανισμού που ήρθε στο ΥΠΠΟ προς συζήτηση από ομάδα εργασίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επειδή «αφανίζει τον Πολιτισμό και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις των εργαζομένων».
Τι θα κάνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
- ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί εως τις 9.00 το βράδυ.
- ΤΡΟΛΛΕΫ: Θα λειτουργήσουν απο τις 9.00 το πρωί εως τις 9.00 το βράδυ.
- ΜΕΤΡΟ: Θα λετουργήσει κανονικά καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιστράτευση. Τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δε θα πραγματοποιούνται λόγω της απεργίας στον Προαστιακό.Κλειστοί θα είναι από τις 10 το πρωί και μέχρι τη λήξη των πανεργατικών συλλαλητηρίων, οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη.
- ΤΡΑΜ: Θα λειτουργήσει κανονικά καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιστράτευση.
- ΗΣΑΠ: Θα λειτουργήσει κανονικά καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιστράτευση.
- ΟΣΕ: Δε θα κινηθουν τα τρένα καθόλου λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία
- ΠΡΟΑΣΤΙAΚΟΣ: Δε θα κινηθεί κανένας συρμός λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: